Література та Інтернет

Все, що людська свідомість може усвідомити,
вона може досягнути.
Клімент С.


Інтернет відкриває для письменників, поетів нові можливості в літературі. Активно створюються гіпертекстові твори, які тісно пов’язані з комп’ютерами і можуть бути прочитані тільки з їх допомогою. Соціальні інтернет-мережі, сайти, блоги являються культурними платформами для багатьох українських митців.
 

Власну творчість популяризують через соцмережі, як титани української літератури, наприклад, Олександр Ірванець, Юрій Андрухович, Юрій Іздрик, Сергій Жадан, так і зірки початківці, Роман Штігер, Марк Лівін, для яких блоги дозволили охопити велике коло читачів і допомогли здобути популярність.
 

Василь Махно  на запитання про використання блогів відповів так: «Раніше потрібно було місяцями чекати публікації твору в журналі, сучасні ж письменники мають змогу публікувати текст за кілька хвилин». Інтернет зруйнував бар’єр, дав змогу швидко публікувати та поширювати поезію і прозу  в мережі. Все залежить тільки від якості самих текстів і від реакції читача на них.

Юрій Іздрик, під час всеукраїнського фестивалю Контекст — 2, поділився своїм баченням соціальних мереж. Він зізнався, що для популяризації текстів на даний момент можна залишатись вдома, а видавництва для нього стали парканом, через який потрібно перелазити:
«Я не хочу мати справу з видавництвом. Чому я не можу скинути книжку в інтернет для вільного скачування, якщо у мене 1000 з копійками фоловерів – це і є моя найвідданіша аудиторія, для  якої я повинен спростити доступ до своїх текстів. Я отримую фідбек. Кометарі, лайки дають враження, що ти поспілкувався з аудиторією, не виходячи з дому.Моя аудиторія фільтрована».
 

Для молодого поета, письменника блог у соцмережі – це змога охопити велике коло читачів, знайти свою аудиторію, без затрат на видавництво збірки, чи подорожі на різні літературні  читання.
 

Розглянемо статистику малоактивного блогу із поезією, якому 5 місяців, що складається із 600 підписчиків. Кількість переглядів сягає від 1000 до 1800, кожного місяця. Якщо додати всі перегляди, то можна побачити непоганий результат. Хіба початківець у літературі може дозволити собі тираж 5000 примірників? Ні. Основною метою поета, письменника є ознайомлення читача із його творчістю.

Ще одна позитивна риса це те, що у соцмережах письменник може відпрацьовувати сюжетні елементи. Тимур Литовченко сказав: «Можна щось опублікувати і подивитися, як на це народ реагуватиме.
Тоді ти відбереш краще і може вставиш це потім вже фрагментом у сюжет. Це дуже цікаво». Така інформація допоможе відібрати найкращі вірші, чи прозу, при формуванні майбутньої збірки, книги і отримати вже не лайки, а реальні аплодисменти.
 

Можна зробити висновки, що «провідна в Україні цифрова платформа самвидаву» користується все більшою популярністю, як серед молодих авторів, так і серед відомих. Створюється відеопоезія, аудіозаписи, що розміщуються у соцмережах, блогах. Все це дає можливість побачити, почути автора і бути почутим.
 

Потрібно використовувати усі методи і тоді наступного ранку сучасна література відкриє двері ще для одного поета, чи письменника, що знайшов свого адресата.

6 коментарів

Святослав Вишинський
Результат: втрата цільності художніх творів, орієнтація на занижені смаки публіки, поверховість та відсутність глибини. Літературна інволюція.
Богдан Боденчук
Святослав, згідний. Все йде по плану Бредбері і йго антиутопії «451° за Фаренгейтом».
Люди починають любити короткі фрази.

Письменники пристосовуються до публіки, розжовують текст для читача. З'являється багато графоманів.
Михайло Шморгун
Богдан. Як щось таке цікаве напишите — викладайте на Вкурсі… Може фідбек Вам і не сподобається, але люди прочитають…
Богдан Боденчук
Михайло, відгук завжди цікаво почути. Хороша ідея. Але мене більше цікавить жива реакція читача і емоції, а не лайки. Хоч грішу і теж маю власний блог.
Михайло Шморгун
Тут проблема в публіці (про яку згадав Свят). Текст можна «спожити», а можна відрефлексувати, для себе щось переосмислити, старатися ставати краще, поважати думку інших іт.д.
Соцмережа дає деякі способи дотягнутися до того хто читає. Але варто зізнатися — мало хто це вміє робити (я в тому числі). Якщо задумувати пост, як гру (де читач має якось прорегувати ) то він виходить неприродним і нещирим.
Емоція по своїй природі щира. Але іноді в емоціях можна всяких дурниць понаписувати. Потім читаєш їх і за себе червонієш… Такє
Богдан Боденчук
Особливо, коли емоції беруть владу над текстом(знайомо).
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте